مکمل بدنسازی گلوتامین
گـلـوتـامیـن یکی از اسید آمینو های غیر ضروری در بدن اســت. این آمینو اسید به طور طبیعی در بدن درست میشود ولی این نیاز در بدن ورزشکاران را می توان با رساندن مستقیم این آمینو اسید تامین کرد. مـکـمـل گـلـوتـامیـن حتی در سلامت دستگاه ایمنی و سلامت گوارش تاثیر مثبت دارد. این مـکـمـل علاوه بر بدنسازان، در همه رشته های سایر ورزشی طرفدار زیادی دارد. با ما در چارگوشه همراه باشید تا بیشتر با این مـکـمـل بدنـسـازی آشنا بشویم.
گـلـوتـامیـن چیست؟
گـلـوتـامیـن یک اسید آمــیـنه غیر ضروری اســت که توسط بدن ساخته میشود و بیشترین اسید آمــیـنه ای اســت که در پلاسما و عــضـلات اسکلتی یافت میشود. اسید آمــیـنه واحد سازنده پروتئین اســت. غلظت گـلـوتـامیـن خون در یک فرد سالم 3 تا 4 برابر سایر اسیدهای آمــیـنه اســت. حدوداً 60% اسید آمــیـنه درون سلولی را تشکیل میدهد و تقریباً از عــضـلات به مقدار 9 گرم در روز به داخل خون ترشح میشود.
تحقیقات انجام شده در مورد گـلـوتـامیـن به وضوح نشان داده اســت این اسید آمــیـنه به راحتی قادر اســت تا عــضـلات را از گزند تجزیه شدن پروتئین در امان نگه داشته و پدیده مخرب آتروفی عــضـلات را به خوبی مهار کند. این اسید آمــیـنه نقش کلیدی در متابولیسم پروتئین، حجم سلولی و ضد کاتابولیسم دارد.
این اسید آمــیـنه که به شکل مـکـمـل تهیه و عرضه میشود در افزایش حجم سلول ها و در تشدید سنتز پروتئین در عــضـلات نقش مهمی را ایفا کرده و خواص آنتی کاتابولیکی بسیار قدرتمندی نیز دارد. گفته میشود که گـلـوتـامیـن تاثیر قدرتمندی در افزایش میزان ترشح طبیعی هورمون رشد در بدن نیز داشته اســت. لازم به توضیح نیست که تاثیر هورمون رشد در افزایش حجم و قدرت عــضـلانی و در تشدید فرایند چربی سوزی بر همگان روشن و ثابت شده اســت.
چرا بدن به گـلـوتـامیـن نیاز دارد؟
بدن انسان برای انتقال آمونیاک و نیتروژن در سراسر بدن از طریق رگهای خونی نیازمند اســتفاده از گـلـوتـامیـن میباشد. به همین دلیل بدن همیشه سعی میکند جریان گـلـوتـامیـن موجود درون رگهای خونی را همیشه ثابت نگه دارد. دستگاه ایمنی و دستگاه گوارش هر دو نیازمند گـلـوتـامیـن هستند. دستگاه گوارش در بعضی موارد که فرد از رژیم با پروتئین بالا اســتفاده میکند به دلیل کمبود گـلـوتـامیـن میتواند دچار مشکلاتی شود.
هنگامی که ورزشکار به صورت منظم و دائمی به تمرینات سنگین فیزیکی مشغل میشود، نیازمند مقادیر بیشتری گـلـوتـامیـن نسبت به آن چیزی اســت که بدن به طور طبیعی آن را تولید میکند. اگر بدن نتواند گـلـوتـامیـن مورد نیاز خود را از طریق رگهای خونی دریافت کند، مجبور میشود سراغ عــضـلات برود. در این حالت گـلـوتـامیـن موجود درون ماهیچهها شکسته شده و به درون جریان خون وارد میشود.
فواید مــصـرف گـلـوتـامیـن چیست؟
از جمله فواید ذکر شده برای گـلـوتـامیـن میتوان به تقویت حافظه، افزایش حجم و آب عــضـلات و مفاصل، جلوگیری از تخریب بافت عــضـلانی و ترمیم بافت عــضـلانی، انتقال نیتروژن بین ارگانها، حفظ تعادل اسید و باز، افزایش ترشح هورمون رشد، منبع انرژی سلول های مخاطی روده، منبع انرژی سلولهای سیستم ایمنی و تنظیم سنتز و تجزیه پروتئین اشاره کرد. ANTONIO 1999 بیان کرد که حفظ سطوح درون سلولی گـلـوتـامیـن در جلوگیری از تجزیه پروتئین عــضـله اسکلتی موثر اســت.
کسانی که با تمرینات سنگین آشنایی دارند از این حقیقت مسلم آگاهی کامل دارند که پرداختن مداوم به تمرینات شدید بدنی خواه و ناخواه با پدیده تجزیه شدن پروتئین در عــضـلات همراه می شود. ورزشکاران این پدیده مخرب را به نام پدیده کاتابولیسم میشناسند.
گفته میشود که مــصـرف مقادیر کافی از این اسید آمــیـنه امکان و احتمال بروز این پدیده در بدن ورزشکاران رشتههای قدرتی را به حداقل ممکن میرساند. این اسید آمــیـنه مخصوصا” برای کسانی که در دورههای کات به سر برده و یا به قصد کم کردن میزان چربی بدن را دارند و یا در رژیمهای چربی سوزی به سر میبرند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار اســت. زمانی که ورزشکاران قصد کم کردن وزن خود را داشته و در عین حال نیز نگران از دست رفتن حجم عــضـلانی باشند این اسید آمــیـنه برای آنان حکم طلا و کیمیا را پیدا میکند.
گـلـوتـامیـن یک منبع مهم برای سلولهای دستگاه ایمنی (گلبولهای سفید و برخی سلولهای دستگاه گوارش) اســت. اگر نیاز بدن به گـلـوتـامیـن بیشتر از توانایی تولیدش باشد، این امکان وجود دارد که بدن ذخایر پروتئینی مانند عــضـلات را بشکند تا از آنها آمینو اسید مورد نیاز را آزاد کند. بنابراین عملکرد دستگاه ایمنی در اثر کمبود گـلـوتـامیـن ضعیف میشود. به همین خاطر در برخی موارد، در صورت بروز آسیبدیدگیهای شدید مانند سوختگی رژیمهای غذایی فرد و مـکـمـلهای آن را سرشار از پروتئین و گـلـوتـامیـن تجویز میکنند.
بیشتر توصیههای صورت گرفته به مــصـرف گـلـوتـامیـن در دورههای ریکاوری پس از تمرینات شدید اشاره شده اســت. معمولاً مــصـرف گـلـوتـامیـن پس از یک هفته نتیجه خود را آشکار میکند. شما از نظر جسمی احساس بهتری داشته، هنگام ورزش از انرژی بیشتری برخوردار بوده و کمتر دچار خستگی و درد عــضـلانی می شوید.
فواید مــصـرف گـلـوتـامیـن در عــضـله سازی
- تحریک سنتز پروتئین در عــضـلات با در اختیار گذاشتن نیتروژن برای تولید پروتئین
- کاهش زمان ریکاوری عــضـلات
- افزایش تولید هورمون رشد
- کاهش کاتابولیسم در طول تمرینات
- افزایش اســتقامت به وسیله جایگزین کردن گلیکوژن در شرایطی که گلیکوژن بدن تخلیه شده اســت
- کاهش احتمال ابتلا به بیماریها به وسیله تقویت سیستم ایمنی بدن
عوارض گـلـوتـامیـن چیست؟
اگرچه تا کنون عوارض جانبی برای گـلـوتـامیـن گزارش نشده اســت ولی باید به یاد داشته باشید که گـلـوتـامیـن یک نوع آمینو اسید اســت و وقتی بیش از حد مورد نیاز بدن مــصـرف شود، نیتروژن اضافه باید دفع گردد. وقتی گـلـوتـامیـن تجزیه میشود، آمونیاک را تولید میکند، اگرچه این ماده در بدن جمع نمیشود. پس نباید بیش از حد مــصـرف شود.
آیا گـلـوتـامیـن سرطان زا اســت؟
برخی مدعیاند که گـلـوتـامیـن به عنوان یک اسید آمــیـنه سرطان زا باید از سبد مـکـمـلهای ورزشکاران حذف شود. با توجه به اینکه حجم زیادی از اسیدآمــیـنه خون رو گـلـوتـامیـن تشکیل داده اســت، با این وصف باید همه در معرض ابتلا به سرطان باشیم! اما دلیل اینکه میگویند گـلـوتـامیـن سرطان زا اســت چیست؟ تومورهای سرطانی تا حدی به متابولیسم گـلـوتـامیـن وابسته هستند، یعنی در افرادی که پیشینه سرطان در خانواده اونها وجود دارد و یا افرادی که در شرایط وقوع سرطان هستند
با توجه به خاصیت متاســتازیس تومورها، مــصـرف بیش از حد گـلـوتـامیـن میتواند آن را تقویت کند البته این مورد نیز به شرایط ژنتیکی فرد، رفتار فیزیولوژیکی سرطان در بدن، تغذیه و اســترسهای روزانه بستگی دارد و همگی مواردی هستند که میتوانند مشخص کنند گـلـوتـامیـن میتواند چه تاثیری روی سرطان آنها داشته باشد. حتی مقالاتی که در خصوص سرطان زا بودن گـلـوتـامیـن نظر دادهاند، صرفاً مراتب احتیاط را عنوان کردهاند؛ در مجموع مــصـرف طولانی مدت و زیاده از حد گـلـوتـامیـن می تواند در دراز مدت تاثیرات منفی داشته باشد.
منابع غذایی گـلـوتـامیـن
همانطور که گفته شد، گـلـوتـامیـن یک اسید آمــیـنه غیر ضروری اســت، یعنی توسط بدن ساخته میشود، اما بهطور طبیعی نیز در برخی غذاها یافت میشود. میتوان گفت در یک رژیم غذایی معمولی حدود ۳ تا ۶ گرم گـلـوتـامیـن در روز جذب بدن میشود. بیشترین مقدار اید اسید آمــیـنه در میان غذاها از محصولات حیوانی یافت میشود.
مــصـرف همزمان گـلـوتـامیـن با کراتین
آنچه که در گذشته مطرح شده اســت؛ شما نباید کراتین و گـلـوتـامیـن را با هم مــصـرف کنید زیرا این دو مـکـمـل به حاملها و ناقلهای یکسانی در بدن وابسته هستند. زمانی که این دو مـکـمـل با هم مــصـرف شوند برای وصل شدن با حاملها به رقابت میپردازند و یکی برنده شده و دیگری بازنده میشوند. اما… تحقیقات معتبری در خصوص تداخل مــصـرف کراتین و گـلـوتـامیـن وجود ندارد. بنابراین نمیتوان به صورت علمی تداخلی برای این دو در نظر گرفت.
نحوه مــصـرف گـلـوتـامیـن
بدنسازان و کسانی که به ورزش های قدرتی می پردازند برای بهره مند شدن از خواص مطلوب این اسید آمــیـنه در بدن باید روزانه 5 الی 15 گرم از این اسید آمــیـنه را مــصـرف کنند. این مقدار را می توان در ۲ الی 3 سروینگ مــصـرف نمود. به این مهم نیز توجه داشته باشید که در کنار مــصـرف مـکـمـل های حاوی این ماده طبیعی میتوان از طریق رژیم روزانه غذایی نیز مقادیر زیادی از این ماده را وارد بدن نمود.
زمان مــصـرف گـلـوتـامیـن
این مـکـمـل را می توان در 3 وعده بیدار شدن از خواب یا قبل از تمرین؛ بعد از تمرین و قبل از خواب به میزان هر بار ۵ گرم اســتفاده شود. شایان ذکر اســت تحقیقات بی شمار نشان میدهد که مــصـرف 5 گرم آن دقیقا” قبل از خواب بطور قابل توجهی باعث افزایش هورمون رشد می شود و در صورت ترکیب با پروتئین کازئین میتواند بسیار مفید باشد. در روزهای غیر تمرین نیز یک وعده قبل از خواب مــصـرف شود.