مهمترین دلایل حسادت و بررسی روانشناسی آن
امروز می خواهیم به بررسی یکی از شایع ترین هیجانات انسانی که به روابط انسان ها مربوط می شود بپردازیم. تمام افراد در طول زندگی خود حسادت را تجربه کرده اند و یا خود در معرض حسادت قرار گرفته اند. حسادت یکی از رذائل اخلاقی است که نه تنها برای دیگران بلکه خود فرد هم پیامدهای منفی بیشماری به همراه دارد. در ادامه با ما همراه باشید. مجله اینترنتی چارگوشه
حسادت چیست؟
حسادت از آن دسته ویژگی هایی است که نیازی به تعریف ندارد و هر شخصی آن را احساس کرده است، این احساس از شن دو سالگی آغاز می شود و با رشد کودک ممکن است تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. حسادت در کودکان پاسخی طبیعی است و در ابتدا نمی دانند چرا احساسات آنها تغییر کرده است اما با بزرگ شدن این احساس آگاهانه می شود.
ریشه ی حسادت
آیا حسادت ژنتیکی است؟
خیر این احساس ژنیتیکی نیست بلکه آموختنی است و خانواده هایی که دائم مشغول قیاس کردن خود و یا زندگی فرزندانشان هستند این احساس را بیشتر می کنند و کودکان را حسود پرورش می دهند. بعضی از والدین به کودک می آموزند تا همیشه خود را با دیگران مقایسه کند و با تکرار این بینش و درخواست او را در مقایسه کردن شرطی می نمایند در نتیجه حسادت که محصول جانبی شرطی شدگی مقایسه کردن است، پس باید این احساس را کنترل کرد وگرنه حسادت در نهایت تبدیل به ناتوانی و احساس کمبود در شخص حسود شده و او را دچار حقارت می کند.
در الگوى حسادت، غالبا نوعى ترس نیز وجود دارد; زیرا حسود گاهی احساس مىکند که دیگرى عاطفه شخص مورد علاقه او را نسبتبه وى به خطر انداخته است و یا موقعیت، مقام و یا چیزی را که او انتظار رسیدن به آن را داشته، دیگرى احراز کرده است. درواقع بزرگترین مشکل افراد حسود این است که مفروضات مبالغه آمیزی در باره زندگی و شرایط دیگران می سازند، خوبی ها و شادکامی های آنان را بزرگ نمایی می کنند و مشکلات و سختی های زندگی آنها را نادیده می گیرند.
مهمترین دلایل حسادت چیست؟
- احساس نا امنی
حسادت با حس تهدید شدگی رابطه ی مستقیمی دارد. انسان هایی که عمیقا درون خود حس ناامنی دارند بیش از دیگران دچار حسادت هستند.این حس ناامنی درونی از دوران جنینی بنابرفضایی که افراد در آن رشد می کنند شروع میشود.
- حساس ترس و تهدیدشدگی
وقتی شما تهدید میشوید میترسید،در این صورت یا از عامل تهدید فرار میکنید یا با آن مقابله میکنید. به عبارتی دیگر، یا قطع رابطه میکنید، یا با حسادت خود زیر پای دیگران را خالی میکنید.
- احساس ارزشمند نبودن
وقتی شما به کسی حسادت میکنید، مهم ترین عامل تحریک این هیجان، به خطر افتادن احساس ارزشمند بودن شما است. زمانی که حسادت میکنید، در باور خود، خود را ارزشمند و کافی نمیدانید و فکر میکنید که با داشتن آن چه که دیگران دارند خوشحال تر، دوست داشتنی تر، جذاب تر، موفق تر و ارزشمندتر میشوید.
حسادت دشمن آرامش است
ضرب المثل های زیادی در مورد حسادت داریم که بیان کننده درد و رنج حسادت برای خود شخص حسود است. از قدیم گفته اند”حسود هرگز نیاسود”. حسادت نوعی بیماری روحی است که درد و رنج آن کاملا احساس می شود و حسود همیشه در آتش حسد می سوزد و لحطه ای آسایش خاطر ندارد.
داشتن وسواس فکری یکی از دلایل حسادت
وسواس فکری یکی از بدترین بیماری های روانی است که ذهن شخص به صورت مداوم در حال ساختن دلایل جدید برای اظطراب و استرس است. یکی از روانشناسان برجسته آمریکا نوشته: یکی از مراجعین من یک خانم ۲۰ و چند سالهای بود که در همه رابطههای عاطفی خود دچار حسادت شدید میشد. از نظر پزشکی، او دچار اختلال وسواس فکری-عملی شدید بود. مغز این دختر همیشه مشغول بود و دایما در حال ساختن دلایل جدیدی برای اضطراب، نگرانی و استرس بود. روش فکر کردن مغز این دختر باعث میشد تا او در مورد همه کارها و شرایط فردی که دوستش دارد هم دچار وسواس فکری شدید شود.
مدیریت کردن بلاتکلیفی ها و ناشناخته ها سخت ترین کار برای کسانی است که دچار وسواس فکری هستند، در حالی که اغلب مردم میتوانند دودلی و سرگشتگی خود را کنترل کنند، «ماریان» اگر یک شب نامزدش دیر به خانه میآمد یا چند ساعت با او تماس نمیگرفت، نمیتوانست این وضعیت «ناشناخته» که هیچ اطلاعاتی در مورد آن نداشت را تحمل کند. او در ذهنش دایم فکر میکرد او الان کجاست؟ با کیست؟ چه میکند؟ ….
در این مورد وقتی ماریان در مورد این موضوع اطلاعی نداشت مغز او سریع شروع به پر کردن جاهای خالی اطلاعاتی می کرد که اغلب اوقات به خیانت و دروغ فکر می کرد و همین مووضع او رو آزار می داد.
داشتن شخصیت پارانوئید یک دیگر از دلایل حسادت
افرادی که دچار پارانوئید شدید هستند ممکن است به اختلال شیزوفرنی پارانوئید مبتلا شوند. یا در حالت متعادلتر فقط پارانویا باشند. پارانویا یک بیماری جدی و مزمن روانی است که در دنیای مدرن کنونی شاهد گسترش روزافزون آن هستیم. به موجب این بیماری که گاها با نامهای روانگسیختگی پارانوئید هم از آن یاد میشود، فرد همیشه در این فکر است که عواملی انسانی، طبیعی یا ماورا طبیعی، بخشهای مختلفی از زندگی او همانند دارایی و افراد خانوادهشان را تهدید میکنند و همه در فکر توطئه چینی علیه او هستند.
البته همه ی افراد در دنیا شحصیت پارانوئید دارند اما اینقدر شدید نیست که به درمان نیاز داشته باشد. افرادی که پارانوئید میانه دارند، نمیتوانند به راحتی به دیگران اعتماد کنند و اغلب هم تصور میکنند هر کسی هر کاری میکند حتما قصد و نیت بدی در پشتش پنهان است. این افراد دائما تصور میکنند قربانی هستند و دیگران از آنها سوءاستفاده میکنند و همه میخواهند از آنها سود ببرند.
آنها همیشه فکر می کنند که دیگران نسبت به آنها نیت شومی دارند و نمیخواهند خوشی و موفقیت آنها را ببینند و حتی تصور می کنند که مردم آنها را نادیده می گیرند و نگاه از بالا به پایین دارند. این افراد همیشه در حال سرزنش کردن دیگران هستند و به جای قبول کردن اشتباهها، نقاط ضعف و ایرادهای خود همیشه در جبهه مخالفت با دیگران ایستادهاند. اکثرا هم انسانهای بسیار حسودی هستند و تصور میکنند عشقشان به آنها خیانت میکند – حتی مدارک دال بر اشتباه بودن تصوراتشان هم باعث نمیشود تا از طرزفکر اشتباه خود دست بردارند.
راه حل درمان و کاهش احساس حسادت
- افزایش اعتماد به نفس
- تلاش برای رسیدن به خودشناسی
- مقایسه کردن با دیگران ممنوع
- پذیرش اینکه کمال مطلق وجود ندارد
- دید واقع بینانه نسبت به دیگران
- به نیازهای خودتان متعهد شوید نه نیازهای دیگران
- همیشه شکر گذار باشید
- به تاثیرات منفی حسادت توجه کنید
- قدرت پذیرش را در خود تقویت کنید
- صحبت کردن درمورد احساس خود با دیگران
- دلیل حسادت خود را بشناسید
نتیجه گیری
احساس حسادت بیشتر از آن که به دیگران صدمه بزند به خود شحص صدمه می زند و باعث رنج و آزار خود او می شود. پس همیشه واقع بینانه با موضوعات برخورد کنیم تا دچار این احساس حسادت نشویم. از راهکارهای گفته شده نهایت استفاده را ببرید تا همیشه شاد باشید و احساس خوشحالی داشته باشید.
از همراهی شما سپاسگزاریم. مجله اینترنتی چارگوشه