سـرطـان پـروسـتـات (prostate cancer)، از تشخـیـص تا درمـان
سـرطـان پـروسـتـات یکی از شایع ترین سـرطـان ها در مـردان است که بیشتر در مـردان مسن اتفاق می افتد. این سـرطـان معمولا به صورت آرام پیشرفت می کند و محدود به غده پـروسـتـات می باشد و در بقیه نواحی بدن منتشر نمی شود. سـرطـان پـروسـتـات در مراحل اولیه امکان دارد علائـمی نداشته باشد ولی در مراحل پیشرفته می تواند باعث ایجاد اختلال در ادرار کردن، خون در ادرار، خون در منی و… شود که تشخـیـص زود هنگام این بیـماری می تواند به روند درمـان و موفقیت آن کمک کند.
سرطان پروستات (Prostate cancer) چیست
سـرطـان پـروسـتـات (Prostate cancer) چیست؟
پـروسـتـات غدهی کوچکی در بدن آقایان است که دقیقا در زیر مثانه قرار گرفته است. تمام سلولهای بدن ما با سرعـت مشخـصی رشد میکـنند و تقـسیم میشوند و پس از مدتی از بین میرونـد. سـرطـان پـروسـتـات زمانی اتفاق میافـتد که سلولهای پـروسـتـات با سرعـت غـیرعادی رشد کننـد و برخـلاف سلـولهای عادی بعد از پایان عمر خود از بین نرونـد و تجمع سلولها باعـث بهوجود آمدن تومور در پـروسـتـات شود. تومـور بهوجود آمـده با گذشت زمان میتواند به سایر بـافتها، غدد لنفـاوی و در نهایت به استخـوانها سرایـت کند.
سـرطـان پـروسـتـات دومین سـرطــان رایج در آمریکا و دومین دلیل مرگهای ناشی از سـرطـان در میان مـردان است. در آمریکا از هر ۷ مرد ۱ نفر به سـرطـان پـروسـتـات مبتلاست. حدود ۲,۵ میلیون نفر در آمـریکا درگیر این بیـماری هستند. طبق گـزارش انجـمن سـرطـان آمریکا سالانه ۳۰۰۰۰ مرد بر اثر سـرطـان پـروسـتـات جان خود را از دست میدهند.
علائم سرطان پروستات (Prostate cancer) چیست
علائـم سـرطـان پـروسـتـات (Prostate cancer)؟
رایجترین نشانههای سـرطـان پـروسـتـات عبارتند از:
- مشکل در دفـع ادرار؛
- تکرر ادرار؛
- ادرار با فشـار کم؛
- مشاهدهی خون در ادرار یا منی؛
- تورم پاها؛
- درد و ناراحتی در لگن یا مقعد؛
- درد به هنگام انزال؛
- ناتوانیهای جنسی.
دلایل ابتلا به سرطان پروستات (Prostate cancer)
دلایل سـرطـان پـروسـتـات (Prostate cancer)؟
هیچ کس در مورد دلایل اصلی ابتـلا به سـرطـان پـروسـتـات مطمئن نیست، عوامل بسیار زیادی وجود دارد که بر ابتـلا به این سـرطـان تاثیر می گذارند، این عوامل شامل:
- سن، یکی از عواملی که خطر ابتـلا به سـرطـان پـروسـتـات را افزایش می دهد، سن می باشد. هرچه یک مرد مسن تر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید می کند.
- سابقه خانـوادگی، مـردانیکه در خانواده شان سابقه سـرطـان پـروسـتـات دارند در خطر بیشتری هستند، همچنین مـردانیکه در خانواده شان بیشتر خانم ها سـرطـان سـینه دارند، در خطر بیشتری می باشند.
- چاقی و اضافـه وزن، مـردان چاق مبتلا به سـرطـان پـروسـتـات در خطر بیشتری برای ابتـلا به سـرطـان پـروسـتـات پیشرفته هستند.
- بیـماری های مـقاربتی، تحقیقات نشان می دهد مـردانیکه مبتلا به سوزاک بوده اند در خطر بیشتری برای ابتـلا به این سـرطـان می باشند.
- بعضی از داروها، تـحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه داروهای ضدالتهاب باعث افزایش خطر ابتـلا به این بیـماری می شوند.
عـوارض ابتـلا به سـرطـان پـروسـتـات (Prostate cancer)؟
عـوارض ابتـلا به این سـرطـان و همـچنین درمـان آن می تواند شامل بی اختیاری ادرار و یا اختلال نعوظ باشد. خطر مرگ در این بیـماری کم بوده و حتی خیلی از مـردان مبتلا به این بیـماری به دلایل دیگری فـوت کرده اند.
درمـان سـرطـان پـروسـتـات (Prostate cancer)؟
شیوه درمـان سـرطـان پـروسـتـات بستـه به چندین عامل مختلف از جمله سرعت رشد آن، سلامت عمومی شما و همینطور فواید و عـوارض جانبی درمـان می باشد. در مـردانیکه در مراحل اولیه این بیـماری مـی باشند، درمـان فوری ممکن است لازم نباشد و فقط با آزمایش بیـماری تحت نظر قرار گرفته می شود. در صورت نیاز به درمـان از شیه های درمـانی زیر استفاده می گردد:
- رادیوتراپی، در این درمـان از انـرژی قوی برای کشتن سلول های سـرطـانی استفاده می گردد. عـوارض جانبی این درمـان می تواند شامل ادرار دردناک، ادرار پی در پی و فوری، همچنین مدفـوع شل و یا درد هنگام دفع مدفوع می باشد. اختلال نعوظ نیز ممکن است در این بیـماری رخ دهد.
- هورمون درمـانی، این درمـان بـمنظور متوقف کردن تولید هورمون تستوسترون در بدن شما انجام می شود، چراکه سلول های سـرطـان پـروسـتـات برای رشد به هورمون تستوسترون احتیاج دارنـد. با قطع این هورمون ممکن است بتوان باعث مرگ سلول ها و یا کند شدن سرعت رشدشان شد. درمـان هورمونی در مـردانیکه مبتلا به نوع پیشرفته بیـماری هـستند، استفاده می شود. عـوارض جانبی هورمون درمـانی شامل اختلال نعوظ، گرگرفتگی، کاهش تراکم استخوان کاهش میل جنسی و افزایش وزرن گردد.
- جراحی برای برداشتن غده پـروســتـات، این روش شامل برداشتن غده پـروسـتـات، بعضی از بافت های کناری آن و بعضی از غدد لنفاوی می شود. جراحی این بیـماری خطر بی اختیاری ادرار و اخـتلال نعوظ را در پی دارد.
- منجمد کردن بافت پـروسـتـات، در ایـن روش اقدام به منجمد کردن بافت پـروسـتـات برای کشتن سلوهای سـرطـانی می نمایند. این شیوه معمول خطر بالایی داشته و زمانی انجام می شود که رادیـوتراپی جوابگو نیست.
- شیمی درمـانی، با این روش از داروهـای شیمیایی برای کشتن سلول های در حال رشد از جمله سلول های سـرطـانی استفاده می شود. شیم درمـانی یکی از گزینه های درمـانی برای مـردانی اسـت که سـرطـانشان در بدن پخش شده است. همچنین شیمی درمـانی برای مـردانیکه بیـماری شان با هورمون درمـانی درمـان نگشته است نیز استفاده می گـردد.
تشخیص سرطان پروستات (Prostate cancer)
تشخـیـص بیـماری سرطان پروستات (Prostate cancer)؟
عواملی که خطر ابتـلاء به سـرطـان پـروسـتـات را افـزایش میدهند سن بالا، سابقهٔ خانوادگی بیـماری، و نژاد میباشد. حدود ۹۹ درصد موارد در افراد بالای ۵۰ سال رخ میدهد. اگر یکی از خویشاوندان درجه اول به این بیــماری مبتلا شده باشند، احتمال ابتـلاء به بیـماری دو تا سه برابر میشود. این بیـماری در ایالات متحده بیشتر در میان سیاهپوستان آمریکا بروز پیدا میکند تا سفید پوسـت. دیگر عوامل دخیل در این بیـماری شامل این موارد نیز هست: رژیم غذایی با سطوح بالای گوشت فرآوری شده، گوشت قرمز یا فراورده لبنی یا رژیمهای غذایی که سبـزیهای خاصی را در خود ندارند.[۲] سـرطـان پـروسـتـات از طریق بافت برداری تشخـیـص داده میشود. تصویربرداری پزشکی نیز ممکن است بعد از انجام شود تـا مشخص شود که آیا سـرطـان به دیگر بخشهای بدن سرایت کردهاست یا نه.[۵]
درمان سرطان پروستات (prostate cancer) چگونه است
پیشگیری و درمـان سرطان پروستات (Prostate cancer)؟
غربالگری سـرطـان پـروسـتـات بحثبرانگیز است. تستهـایی که بر روی پادگن ویژه پـروسـتـات میزان تشخـیـص سـرطـان پـروسـتـات را افزایش میدهد، اما سطح مرگ و میر را کاهش نمیدهد. خدمات پیشگیری ایالات متحده پـیشنهاد میکند که غربالگری با استفاده از PSA استفاده نشود، چرا که مشکل تشخـیـص و درمـان غیر ضروری را دارد، چرا که بیشتر سـرطـانهای تشخـیـص داده شده بـدون علامت میمانند. USPSTF نتیجهگیری میکند که منافع احتمالی آزمایش از ضررهای مورد انتظارش بالاتر نیستند. در حالی که به نظر میرسد مهارکننده های-ردوکتـاز ۵ آلفا خطر ابتـلای کم ریـسکرا کاهش میدهند، تأثیری بر خطر ابتـلای پر ریـسکندارند. به نظر میرسد که مکملهای غذایی مانند ویتامینها یا مواد معدنی تأثیری بر روی خـطر ابتـلاء ندارند.
بسیاری از موارد میتوانند بدون خطر تحت نظارت فعال یا انتظار هـوشیارانه قرار بگیرند. دیگر درمـانها شامل عمل جراحی، پرتودرمـانی، هرمون درمـانی یا شیمیدرمـانی قرار بگیرند. وقتی که سـرطـان تنها در پـروسـتـات بروز پیدا میکند مـمکن است قابل درمـان باشد. برای کسانی که بیـماری به استخوانشان سرایت کرده، داروهای مسکن، بیس فسفوناتها و درمـان هدفمند از جمله درمـانهایی اند کـه میتوانند مفید باشند. نتایج درمـان به سن بیمار، دیگر مشکلات سلامتی، و گستردگی و میزان هجوم سـرطـان بستگی دارد. بسیاری از بیمارانی که به سـرطـان پـروســتـات دچارند از خود بیـماری تلف نمیشوند.
عوامل افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات (prostate cancer) چیست
ریـسک فـاکتورهای سـرطـان پـروسـتـات (Prostate cancer)؟
ریـسک فـاکتورهای قابل تغییر
- کشـیدن سـیگـار و ســرطـان پـروسـتـات
- فعـالیت جـسمـانی و ســرطـان پـروسـتـات
- فعـالیت جنـسـی و سـرطــان پـروسـتـات
ریـسک فـاکتورهای غیرقابل تغییر
- قـومیت و تبـار
- ژنـتـیک